• BITAΛΗ
  • AL-FE
  • OPTOCLUB
  • Sepia art cafe

Συνέντευξη Empty Frame στον DriverFM

Την συνέντευξη επιμελήθηκε ο Θανάσης Τσιφτσίδης.

Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας;
Τους τέσσερις από εμάς μας ένωσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η φοιτητική ζωή. Ο Αντώνης με τον Χρήστο γνωρίζονταν από παλιότερα, όντας συμμαθητές από το γυμνάσιο. Τον Σολ μας τον σύστησε η πρώην τσελίστρια και ιδρυτικό μέλος, Ίσις Μουζά, και την Καίτη την γνώριζε ο Σολ και της πρότεινε να ενταχθεί στην μπάντα.

Πως σας ήρθε το όνομα για το συγκρότημα;
Ενώ ήδη είχαμε ξεκινήσει να παίζουμε και να προσπαθούμε να δεθούμε σαν μπάντα, το όνομα του συγκροτήματος δεν μας είχε απασχολήσει. Όταν όμως ήρθε η πρόταση για το πρώτο μας Live, επιλέξαμε το Empty Frame ως την καλύτερη δυνατή πρόταση από όσες τρισκατάρατες είχαν πέσει στο τραπέζι! 13 χρόνια μετά, δεν έχουμε βρει μια καλύτερη ιστορία για το πώς βρήκαμε το όνομα μας, δυστυχώς. Πολλές φορές, η πραγματικότητα είναι ρηχή.

Ποιες είναι είναι οι μουσικές σας επιρροές-ερεθίσματα όσον αφορά τον ήχο σας;
Τα μουσικά μας ερεθίσματα προέρχονται από την αγγλόφωνη rock. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας ακούμε πολλά και διάφορα πράγματα από όλα τα στυλ της μουσικής. Όλα αυτά τα ακούσματα προφανώς και έχουν συμβάλλει στην δημιουργία του δικού μας ήχου και για αυτό τον λόγο είναι τόσο ποικιλόμορφος. Ενδεικτικά θα σου αναφέρουμε κάποιες από τις αγαπημένες μπάντες που ίσως διακρίνει κανείς την επιρροή που έχουν ασκήσει στο μουσικό μας ύφος: Beatles, Black Sabbath, Patti Smith, Queen, Tom Waits, Queens of the Stone Age, μεταξύ άλλων.

Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί μέχρι σήμερα και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον.
Από τα συγκροτήματα/ καλλιτέχνες που προέρχονται από το εξωτερικό, έχουμε βρεθεί στην σκηνή με τους WovenHand, Sivert Hoyem και τον Matt Howden ( aka Sieben). Από την εγχώρια μουσική σκηνή, με πολλά από τα συγκροτήματα που παίζουν ή έπαιζαν έχουμε βρεθεί επίσης σε κάποιο live ή φεστιβάλ. Ενδεικτικά και πάλι θα σου πούμε για τους Penny Dreadful, Tango With Lions, Mr. Highway Band, Noise Figures, Υπόγεια Ρεύματα, αλλά η λίστα είναι αρκετά μεγάλοι. Οι καλλιτέχνες από το εξωτερικό που θα θέλαμε να παίξουμε μαζί τους είναι αρκετοί και δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε. Ο Nick Cave θα ήταν μια καλή αρχή! Με εγχώρια συγκροτήματα θα θέλαμε να βρεθούμε σε ένα stoner festival για να δούμε πόσο μπορούμε να τους κοντράρουμε!!


Τι πιστεύετε για την ελληνική μουσική βιομηχανία σήμερα σε σχέση με την δεκαετία του 90;
Οι φυσικές πωλήσεις είναι πολύ λιγότερες από παλιά, όλη η βιομηχανία πλέον στηρίζεται στις ζωντανές εμφανίσεις. Τα αγγλόφωνα σχήματα βρίσκονται στην πιο δημιουργική τους φάση, έχουν πετύχει ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα στον κόσμο και κάνουν περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος. Το διαδίκτυο και οι μουσικές πλατφόρμες παρακάμπτουν σε ένα βαθμό τις εταιρείες και αυτός είναι ο λόγος που   βγαίνουν τόσοι δίσκοι ανεξάρτητοι. Η βιομηχανία αδυνατεί να προλάβει τις εξελίξεις με αποτέλεσμα να δαιμονοποιείται ο ρόλος των εταιρειών (δικαίως σε αρκετές περιπτώσεις), με ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες υπάρχει σαφής προσανατολισμός, όραμα και μεράκι.

Τι πάει σωστά και τι λάθος με τους ακροατές;
Το σωστό και λάθος είναι σχετικό. Πάντα το αισθητήριο του κοινού (και δη του ελληνικού) έχι ιδιαιτερότητες, για τις οποίες εμείς μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, είναι όμως αυτό που είναι. Κάποιοι αδικούνται και κάποιοι υπερπροβάλλονται. Αυτοί οι οποίοι  δεν ακούνε μουσική ευκαιριακά είναι πολύ λίγοι και είναι αυτοί οι οποίοι στηρίζουν τα ελληνικά γκρουπ. Αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί είναι η επιθυμία του κόσμου να αγοράζει δίσκους, το ελληνικό κοινό φαίνεται να θεωρεί γενικότερα τη μουσική σαν κάτι για το οποίο δεν αξίζει να πληρώσει. Η μουσική ακόμα και σε πλατφόρμες σαν το spotify είναι πλέον κάτι που μπορείς να βρεις πανεύκολα και είναι φθηνό. Το θέμα είναι να φαίνεται η έμπρακτη στήριξη στις μπάντες και όχι 200 like σε ένα post. Πάντως η μεγάλη μερίδα του κόσμου στρέφεται ακόμα σε μεγάλό ποσοστό σε σχήματα και καλλιτέχνες με ελληνικό στίχο.

Το ιντερνετ επηρεάζει την μουσική θετικά ή αρνητικά κατά την γνώμη σας;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως το Διαδίκτυο έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην προώθηση της μουσικής για τις μπάντες, αλλά και στην «ανακάλυψη» νέων μουσικών προτάσεων από τους αναγνώστες. Η μουσική είναι, πλέον, προσβάσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Θετικό γιατί πολλοί καλλιτέχνες μπορούν να πάρουν την τύχη τους εντελώς στα χέρια τους, αρνητικό γιατί είναι αναπόφευκτα χαώδες.


Το τελευταίο σας  album είναι εικαστικά και ακουστικά πανέμορφο, πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε και τι εμπόδια βρήκατε μέχρι να ολοκληρωθεί;
   Χαιρόμαστε πολύ για αυτό! Τα τραγούδια γράφτηκαν σταδιακά σε ένα διάστημα τετραετίας και αυτό που άλλαξε ήταν ότι σε μεγάλο βαθμό γράφτηκε live στο στούντιο. Αυτό που θέλαμε να βγει περισσότερο προς τα έξω ήταν η δυναμική που έχουμε στα live. Να φανεί αυτό και στην ηχογράφηση, μιας και τα κομμάτια ήταν πιο δυνατά αυτή τη φορά.  Μεγαλύτερό μας εμπόδιο πάντα είναι ο χρόνος που έχουμε για να διαθέσουμε καθώς δεν βιοποριζόμαστε από αυτό μόνο. Η παραγωγή, η προώθηση, τα βίντεο, οι φωτογραφίες, το αισθητικό κομμάτι, όλα γίνονται από εμάς με τη συνδρομή μερικών καλών φίλων που μας βοηθούν. Έχουμε αναλάβει τα πάντα εδώ και χρόνια, από το κόστος ηχογράφησης, μέχρι την κοπή και το promotion.


Τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από τους Empty Frame;
Ο άμεσος στόχος είναι να προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το “Who wants to ride the horse”. Αυτό συνεπάγεται ζωντανές εμφανίσεις σε Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και μπόλικο τρέξιμο μέσω social media κλπ.


Που μπορούμε να σας ακούσουμε Live αυτόν τον καιρό και ποια τα σχέδιά σας για το 2018.
             Στις 24 Μαΐου  παίζουμε στο Death Disco μαζί με τους Grey River And The Smoky Mountain, μια μπάντα που μας αρέσει πολύ. Σε λίγο καιρό θα ανακοινώσουμε κάποιες καλοκαιρινές συναυλίες σε φεστιβάλ, το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.

 

Τους Empty Frame μπορείτε να τους δείτε Live! με τους Grey River and the Smoky Mountain, στο Death Disco στις 24 Μαϊου.

Πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

ΥΓ. Παιδιά....Αξίζει να τους ακούσετε. Trust me!

Get in touch


Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Follow us.

Newsletter


Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε στη λίστα μας ώστε να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας!