• BITAΛΗ
  • AL-FE
  • OPTOCLUB
  • Sepia art cafe
  • Αρχική
  • Νέα
  • Πήγαμε και είδαμε την παράσταση "ΤΟΥΡΑΝΤΩ (Η σκληρόκαρδη βασιλοπούλα της Κίνας)", στον Πολυχώρο VAULT

Πήγαμε και είδαμε την παράσταση "ΤΟΥΡΑΝΤΩ (Η σκληρόκαρδη βασιλοπούλα της Κίνας)", στον Πολυχώρο VAULT

Το έργο πήρε παράταση για άλλες τρεις παραστάσεις: 22/4 (17:00), 23/4 (21:00) & 29/4 (18:00)

Σάββατο 1 Απριλίου 2017. Αποφασίζω να πάω να δω την εξαιρετική παράσταση "Τουραντώ (Η σκληρόκαρδη βασιλοπούλα της Κίνας)". Και ναι, κανένα από τα δύο δεν είναι κάποιο κλασσικό ψέμα της ημέρας. Ούτε το ότι είδα την παράσταση, ούτε το ότι ήταν εξαιρετική!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η θεατρική ομάδα "Όνομα?" αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα θεατρικό σεμινάριο τον περασμένο χειμώνα της σεζόν 2016 - 2017, στο "Θέατρο Vault". Στα πλαίσια αυτού του σεμιναρίου, δημιούργησαν την εν λόγω παράσταση. Και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και με το παραπάνω. Για να δούμε, λοιπόν, όλους τους τομείς της παράστασης:

Σκηνικά - Κοστούμια: Η σκηνική προετοιμασία του χώρου είναι απλή και λιτή. Βάζει τον θεατή κατευθείαν στο κλίμα και το πνεύμα του έργου. Οι ενδυμασίες των ηθοποιών είναι πάρα πολύ καλές, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι μιλάμε για μη επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι δεν έχουν και τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους. Τα ρούχα που φοράει ο καθένας τους, ταξιδεύουν το κοινό στη μακρινή Κίνα και αποκαλύπτουν απόλυτα τον κάθε ρόλο. Οι ηγέτες της αυτοκρατορίας έχουν την αρχοντική τους ενδυμασία και οι "υφιστάμενοί" της κάποια απλά ρούχα.

Θεατρικό Έργο: Ερχόμαστε στο "δυνατό χαρτί" του έργου. Απλή και κατανοητή ιστορία και χωρίς καμία περιπλοκή, η οποία ίσως να μπερδέψει και να κουράσει το κοινό. Στο παλάτι του αυτοκράτορα Αλτούμ βρίσκεται η πριγκίπισσα της Κίνας, η Τουραντώ. Θέλει να βρει και να παντρευτεί έναν άνδρα. Επειδή όμως είναι σκληρόκαρδη, θα παντρευτεί αυτόν που θα απαντήσει σωστά και στα τρία αινίγματα που θα του υποβάλλει. Αν κάποιος απαντήσει έστω και σε ένα αίνιγμα λάθος, τον περιμένει ο θάνατος. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί, αλλά μόνο ένας θα ανατρέψει τα πάντα. Αυτός είναι ο Καλάφ. Και όταν λέω ότι θα τα ανατρέψει όλα, το εννοώ! Σε βαθμό μάλιστα που δεν μπορεί κανείς θεατής να φανταστεί...

Το θεατρικό έργο είναι αρκετά διασκεδαστικό, αστείο και ιδιαίτερα διδακτικό. Υπενθυμίζει με χιουμοριστικό, αλλά και καυστικό τρόπο στον θεατή, τους χαρακτήρες που συναντά στη ζωή του. Τους δουλοπρεπείς, όσους έχουν θράσος, τους θαρραλέους, τους ανθρώπους που είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους, όσους πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κλπ. Αυτά τα στοιχεία που θέλει να δώσει το έργο περνάνε και μέσα από τα τραγούδια που παρεμβάλλονται κατά τη διάρκεια της παράστασης, τα οποία εκτελεί με την κιθάρα του ο Νίκος Χατζηστεφάνου και ερμηνεύουν οι ηθοποιοί.

Ερμηνείες: Όλοι οι ηθοποιοί ανέδειξαν το ρόλο τους στο καλύτερο δυνατό. Η Ευδοκία Τσοτάκου (Πανταλόνε) και η Έλσα Χωριανοπούλου (Ταρτάλια) ακολούθησαν πιστά τον υποτακτικό χαρακτήρα των ηρώων τους. Ίσως να υπήρξε και μία υπερβολή σε κάποιες ερμηνείες τους. Αυτό όμως, μπορεί και να οφείλεται στο άγχος. Η Νίνα Ντούνη (Τουραντώ) και η Αγγελική Καρποδίνη (αυτοκράτορας Αλτούμ) έδειξαν το σκληρό πρόσωπο της ηγεσίας μιας αυτοκρατορίας, σε εκείνα τα χρόνια. Η Γιέλενα Γκάγκιτς (Αδέλμα) θα βρεθεί σε ένα αναπάντεχο δίλημμα, σε έναν ρόλο αποκάλυψη και ο Μούκος Κοπαράνης (Καλάφ), αν και λιγότερο εκφραστικός από όσο θα χρειαζόταν, θα επιβεβαιώσει την "ήρεμη δύναμη" που πάντα διαθέτουν ορισμένοι ήρωες. Η εύθυμη νότα της παράστασης ανήκει σε ένα βαθμό και στον Θοδωρή Αστροπεκάκη (Χαζομούνδος), ο οποίος κάνει μία σύντομη, αλλά αξιόλογη παρουσία στο έργο. Η μουσική πινελιά ανήκει στον Νίκο Χατζηστεφάνου (Γκονγκ), ο οποίος μάλιστα εκτός από ενεργό ρόλο στην παράσταση έχει γράψει και την πρωτότυπη μουσική για αυτό, σε στίχους από το θεατρικό έργο.

Σκηνοθεσία: Πρόκειται για μία πολύ καλή δουλειά από τον Αυγουστίνο Ρεμούνδο, σε μία θεατρική σκηνή μάλιστα αρκετά μικρή. Ωστόσο, αυτή την αμεσότητα που έχει στη συγκεκριμένη αίθουσα ο ηθοποιός με τον θεατή, ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος την εκμεταλλεύεται θετικά.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μία αξιόλογη και καλοδουλεμένη παράσταση σε έναν χώρο πολύ όμορφο και ζεστό, όπως είναι το Vault. Η "Τουραντώ" είναι από τα θεατρικά έργα που έχουν να σου δώσουν πολλά όμορφα πράγματα, εκτός από γέλιο. Είναι ένα έργο που μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος και πιο αισιόδοξος άνθρωπος, φεύγοντας από το θέατρο. Αυτά είναι στοιχεία που εκτιμώ πάρα πολύ σε μία παράσταση. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, εφόσον η "Τουραντώ" αποτελεί έργο του Κάρλο Γκότσι που έγινε γνωστό από την όπερα του Πουτσίνι. Αυτό που θα δείτε στο "Vault" ωστόσο, είναι η ελεύθερη διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου σε αυτό το κινέζικο τραγικο-κωμικό παραμύθι. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και υπάρχει ένα ταμείο στην είσοδο του θεάτρου, για να αφήσει ο κάθε θεατής όποιο χρηματικό ποσό επιθυμεί (εάν το επιθυμεί).

Μία παράσταση που δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν - αν όχι απόλυτα - σε τίποτα τις υπόλοιπες επαγγελματικές παραστάσεις. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά που έπαιξαν και σε όλους τους συντελεστές, για αυτό το ωραίο αποτέλεσμα!

 

Το έργο θα παιχτεί για δύο ακόμη παραστάσεις! Σάββατο 8/4 στις 18:00 και Κυριακή 9/4 στις 21:00, στον "Πολυχώρο Vault". Για πληροφορίες σχετικά με την παράσταση, δείτε εδώ. Είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

Συντελεστές:

Θεατρικό έργο: Γιάννης Καλαντζόπουλος

Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος.

Μουσική: Νίκος Χατζηστεφάνου.

Σχεδιασμός φωτισμού: Άκης Σαμόλης.

Μακιγιάζ: Κρειττωνίκη Βακαλοπούλου.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Αφίσα: Δημήτρης Ζουγκός.

Παραγωγή: Ομάδα Όνομα?

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Νίκος Χατζηστεφάνου (Γκονγκ).

Ευδοκία Τσοτάκου (Πανταλόνε).

Έλσα Χωριανοπούλου (Ταρτάλια).

Αγγελική Καρποδίνη (Αλτούμ).

Νίνα Ντούνη (Τουραντώ).

Γιέλενα Γκάγκιτς (Αδέλμα).

Θοδωρής Αστροπεκάκης (Χαζομούνδος).

Μούκος Κοπαράνης (Καλάφ).

Get in touch


Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Follow us.

Newsletter


Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε στη λίστα μας ώστε να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας!